dilluns, 18 d’octubre del 2010

WIKIPEDIA

Hi ha la mateixa informació a tots els idiomes? Això es bo o dolent?
No hi ha la mateixa informació en els diferents idiomes, i per tant, hi ha  continguts diferents depenen del idioma. Si nosaltres busquem pa amb tomàquet no hi trobarem la mateixa informació en català que en castellà, ja que es una recepta catalana.  Avui en dia tenim l’opció de poder traduir la informació i tenir diferents documents sent indiferent l’ idioma. Abans tenies que comprar la enciclopèdia i entendre l’ idioma. Per tant, això es bo perquè pots trobar tot tipus d’informació.

S’assemblen els articles en la forma?
Si, tots els articles tenen una estructura similar. En la wikipedia apareix la foto a la dreta, i la informació repartida en: introducció, el desenvolupament de l’ informació; i bibliografia, referències i enllaços externs.

Com es modifiquen els articles?
Hem de tenir una compte a la wikipedia, una vegada la tenim tan sols cal modificar el text i desar-ho. Però cal actuar amb responsabilitat.

Es cert el que posa a la wikipedia?
Quasi tot el que es posa a la wikipedia es cert, ja que treballen vuit persones corregint i per tant, que no hi hagi actes vandàlics. Però si no estàs convençut de l’ informació pots mirar les referències i la bibliografia.

Qui fa els articles?
Els articles poden estar fets per qualsevol persona que sigui usuari de la wikipedia, normalment un article esta escrit per un mínim de 500 persones.



ELS DRETS D’AUTOR

A la pàgina web http://cat.creativecommons.org/ podem protegir una pàgina web, una imatge, un vídeo i qualsevol document que pugem a Internet.

Com es realitza?
Cal anar a la pestanya que posa “llicències” on explica el tipus de condicions que pots oferir. El següent pas es: TRIAR UNA LLICÈNCIA, i podem elegir des de el seu ús comercial, poder modificar el nostre document, o bé, volem tenir tots els drets reservats.
Com posar una llicència al nostre blog?
Un cop realitzat tots els passos abans citats, hem de copiar el text. Anar a disseny, crear un gadget: HTML/JavaScript i desar-ho.

També, hem de tenir en compte alhora d’agafar imatges que tenen reservats els drets d’autor. Existeixen diferents Webs que hi ha imatges per l’ús públic, com: http://www.freefoto.com/index.jsphttp://www.flickr.com/ , i un cop agafada la imatge hem de citar d’ on l’hem extret. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada